Kada, kako i zašto servisirati skije/bord? Napiši svoj komentar

Zašto je potrebno servisiranje skija i boardova?

Ni najbolja podloga skija ili snowboarda ne traje zauvek. Led i kamenje oštećuju kliznu površinu i zatupljuju rubove, zato je servis potrebno raditi ne samo iz sigurnosnih razloga, već i zato što je nakon servisa zabava na stazama veća i potpunija. Nakon servisa potrebno je uložiti manje snage prilikom skijanja, a rizik od nesreća je značajno manji. Profesionalno brušenje rubnika obezbeđuje beskompromisno prijanjanje čak i u ledenim uslovima, snaga se štedi, a sigurnost povećava. Nakon servisa spuštanje i zavoji su jednostavniji i ugodniji u bilo kojim snežnim uslovima. Pre servisa rubnici su rđavi i tupi, baza je ogrebena i nema strukture, a nakon servisa sve je perfektno naoštreno, ravno, namazano a zatim izbrušeno.

Kada ići na redovan servis?

Koliko često je skijama ili snowboardu potreban servis zavisi o uslovima na snegu, terenu i vašem nivou poznavanja skijanja. Mi preporučujemo sledeće servisne intervale:

  • Servis pre prvog skijanja u sezoni
  • Svakih 4-5 dana provedenih na snegu
  • Na kraju sezone

Veća oštećenja podloge ili rubova moraju biti odmah uklonjene. Redovno servisiranje i nekoliko jednostavnih saveta za održavanje, koje možete i sami primeniti, čuva vaše skije ili snowboard u dobrom stanju. Nakon svakog skijanja očistite i osušite podlogu i rubove. Skije ili snowboard čuvajte na hladnom, suvom mestu. Servisiranje i debeli sloj voska na kraju sezone čuvaju vaše skije ili snowboard do sledeće sezone u dobrom stanju.

Osnovni koraci kod servisiranja skija ili snowboarda su:

  1. SERVIS – Očistimo podlogu i rubove skija ili boarda i pregledamo nastala oštećenja.
  2. POPRAVKA PODLOGE – Popunimo sve zareze, brazde i rupe sa reparaturnim materijalom.
  3. BRUŠENJE PODLOGE – Cela podloga skija ili boarda se izbrusi. Tako da nastanu male crtice i pore. Pri čemu podloga zadržava više voska, a stvorena struktura na podlozi skije ili boarda je najbolja metoda za sprečavanje stvaranja vakuma i trenja između podloge i snega. Vaše skije ili board klize bolje, a prebacivanje s ruba na rub je lakše. Takođe različite temperature i snežni uslovi zahtevaju i različitu strukturu.
  4. BRUŠENJE RUBOVA – Sobzirom na karakteristike koje očekujete od vaših skija ili boarda, bočni rubovi se bruse na 88˚ ili 89˚, a donji klizni deo rubnika na 1˚ tako da nastane neprekinuta glatka površina.
  5. VOSKIRANJE – Poslednji korak kod svakog servisiranja je nanošenje vrućeg voska. Vruć vosak impregnira podlogu, štiti je od oštećenja i poboljšava kliznost i vodljivost skije ili boarda.

Šta se postiže servisiranjem?

Kod servisiranja se karakteristike vaših skija ili snowboarda prilagode vašem znanju skijanja. Serviseru recite kakav stil vožnje volite i koji vam odgovara, kakav teren vam je najdraži i koji su vaši ostali problemi. Samo tako će serviser moći pravilno da pripremi vaše skije ili snowboard za sezonu!

Ostavite odgovor

×